FHI – Fakta om dødsfall i Norge og Sverige

16.12.2020 Oss bekjent så er informasjonen man ser for eksempel på forsiden til vg.no kun hvor mange som dør MED covid-19, uavhengig av hvor mange som dør AV covid-19.

“Folkehelseinstituttet bruker også Folkeregisteret for å få et mest mulig fullstendig bilde. Dersom en person dør i løpet av de første 30 dagene etter han eller hun har testet positivt for covid-19, registreres det som et covid-19-assosiert dødsfall, selv om dødsfallet ikke er registret av smittevernvakta eller i Dødsårsaksregisteret. Hvem som har testet positivt, går fram av Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). 

Denne rapporteringen innebærer at covid-19-assosierte dødsfall omfatter både dødsfall der personen dør av og med covid-19.”
https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags–og-ukerapporter/sporsmal-og-svar-om-koronaovervaking-og-statistikk/

 

I Sverige har de denne ordlyden:

“Statistiken visar antalet personer med bekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak.”

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/bekraftade-fall-i-sverige/

 

Hvis man søker opp MSIS systemet som brukes i Norge finner man ut at dette er den rapporteringen som brukes i alle aviser osv om corona dødsfall.

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags–og-ukerapporter/dags–og-ukerapporter-om-koronavirus/

Hva synes du om at dette bare er folk som dør MED positiv PCR test, ikke nødvendigvis av covid? Burde vi ikke vite hvor mange som faktisk dør AV dette?

Hvis du vet om offentlig utgitt info om hvor mange som dør AV covid-19, så hører vi gjerne fra deg!

 

Noe av den samme utfordringen har man i USA:
https://nypost.com/2020/04/07/feds-classify-all-coronavirus-patient-deaths-as-covid-19-deaths/

“Feds classifying all coronavirus patient deaths as ‘COVID-19’ deaths, regardless of cause.”

Dette forklarer noe i forhold til de forskjellige dødsratene man ser rundt i verden, mye kommer bare an på hvordan tallene blir rapportert. Mange land lar legene bedømme dødsårsak og får da et mer riktig bilde på hva som skjer. 

03.01.2021:

Vi har blitt gjort oppmerksom på at FHI har oppdatert sin info-side, den nye teksten lyder nå:

Folkehelseinstituttet bruker også Folkeregisteret for å få et mest mulig fullstendig bilde. Dersom en person dør i løpet av de første 30 dagene etter han eller hun har testet positivt for covid-19, registreres det som et covid-19-assosiert dødsfall, med mindre det foreligger konkrete opplysninger om at dødsfallet ikke er assosiert med covid-19. Hvem som har testet positivt, går fram av Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Denne rapporteringen innebærer at covid-19-assosierte dødsfall omfatter både dødsfall der personen dør av og med covid-19. Kun dødsfall med bekreftet laboratoriebekreftet SARS-CoV-2 inkluderes.


Dette er lagt til:
med mindre det foreligger konkrete opplysninger om at dødsfallet ikke er assosiert med covid-19
Hva kommer denne endringen av? Hvordan foregår dette i praksis, finnes det noe informasjon om det noe sted? Er det kun for å luke ut de som dør i trafikkulykker eller helt andre årsaker?

Denne teksten står fortsatt der og illustrerer fortsatt poenget: “
Denne rapporteringen innebærer at covid-19-assosierte dødsfall omfatter både dødsfall der personen dør av og med covid-19. Kun dødsfall med bekreftet laboratoriebekreftet SARS-CoV-2 inkluderes.